Wist je dat bijna een vijfde van de Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar een cursus volgt? Of je je nu verder wilt specialiseren in je vakgebied, of simpelweg een hobby van vroeger wil oppakken, een cursus biedt volop mogelijkheden. En heb je meer tijd om handen? Dan kun je ook voor een deeltijd- of voltijdstudie gaan. Dit artikel bespreekt de verschillen, en de voor- en nadelen.

Fulltime opleiding

De meeste mensen volgen een fulltime opleiding aansluitend op hun middelbareschoolopleiding. Je hebt dan nog geen baan en misschien ook nog wel geen idee in welk vakgebied je eigenlijk wilt werken. Dit hoeft overigens niet het geval te zijn. Je kunt er ook voor kiezen je werkende leven even on hold te zetten om (weer) fulltime te gaan studeren.

Naast een voltijdopleiding heb je hooguit tijd voor een bijbaantje, want je wordt geacht 40 uur per week aan de studie te besteden. In deze tijd volg je lessen op de onderwijsinstelling of studeer je zelfstandig thuis. Als voltijdstudent heb je recht op studiefinanciering.Na afronding ontvang je een rechtsgeldig diploma.

Deeltijdstudie of avondstudie

Veel voltijdstudies, op mbo- en hbo-niveau, universitair niveau en masterniveau, kun je ook in deeltijd volgen. Je gaat dan één dag in de week of enkele avonden per week naar school. Veel deeltijdstudenten zijn volwassenen die op deze manier naast hun baan kunnen studeren. De studie kan dus goed aan je werk gerelateerd zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een deeltijdstudie duurt langer dan een voltijdstudie, maar uiteindelijk krijg je hetzelfde diploma. Omdat je naast de studie kunt werken, ontvang je geen studiefinanciering.

Thuisstudie of cursus

Een thuisstudie of cursus beslaat een relatief korte leerperiode en is op een specifiek onderwerp of bepaalde vaardigheid gericht. De meeste cursussen zijn dan ook meer praktijkgericht dan een opleiding, maar bevatten wel weer meer theorie dan een praktijktraining.Sommige cursussen worden op locatie gegeven, bijvoorbeeld bij een opleidingsinstituut of bedrijf. Andere cursussen dien je volledig zelf thuis uit te voeren. Een combinatie is ook goed mogelijk. Bij veel cursussen hoort een digitale leeromgeving, of je kunt huiswerkopdrachten naar een docent sturen.

Duur

Bij de ene cursus kun je compleet je eigen tempo volgen. Je wordt geacht zelfstandig de lesstof door te nemen en indien mogelijk zelf je examen in te plannen om de cursus af te sluiten. Bij de andere cursus (zeker als de cursus in groepsverband gegeven wordt) staat het tempo vast. 

Diploma of certificaat

Meestal krijg je bij afronding van de cursus een certificaat of een bewijs van deelname. Een diploma krijg je alleen als je ook een examen hebt moeten afleggen. Hoeveel dit diploma waard is, hangt af van het niveau van de cursus, de onderwijsinstelling en andere factoren. Bij taalcursussen is het bijvoorbeeld mogelijk een examen op een bepaald niveau af te leggen. Slaag je voor dit examen, dan kun je met het bijbehorende diploma aantonen dat je de taal op dat specifieke niveau beheerst. Deze niveaus worden internationaal erkend.

Waarom een cursus?

Vrijwel iedereen heeft na de middelbare school een fulltime opleiding gevolgd. Dat is ook logisch: met een opleiding kan je je op een bepaald vakgebied richten en jezelf klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Maar waarom zou je daarna nog een cursus volgen? Bij die overweging kunnen verschillende argumenten meespelen:

  • Je overweegt een carrièreswitch, maar hebt nog niet alle benodigde vaardigheden in huis. Potentiële nieuwe werkgevers kunnen een bepaalde opleiding als voorwaarde stellen, maar jij kan je met je werkervaring en een aanvullende cursus op je eigen manier onderscheiden.
  • Je vakgebied ontwikkelt zich snel, waardoor je continu bijscholing nodig hebt op het gebied van software, techniek of andere zaken.
  • Je wilt naast je werk een eigen bedrijf beginnen, maar hebt hiervoor vaardigheden nodig die je niet in je huidige functie leert of gebruikt. En voordat je dat eigen bedrijf begint, wil je de benodigde kennis wel paraat hebben.
  • Je gaat voor je werk in het buitenland aan de slag. Graag wil je de taal alvast een beetje spreken, voordat je in het diepe gegooid wordt.
  • Je hebt een hobby die je graag weer eens op zou willen pakken. Het volgen van een cursus hoeft natuurlijk helemaal niet werkgerelateerd te zijn! Misschien wil je in je vrije tijd gewoon lekker aan de slag met iets wat je heel leuk vindt om te doen.

De juiste keuze maken

De verscheidenheid aan opleidingen en cursussen is zo groot, dat de juiste keuze maken soms een onmogelijke opgave lijkt. Wij maken jou, op basis van jouw eisen en wensen, wegwijs in aanbod!